Text: Kristoffer Cras
Bild: Andreas Johansson
Postad: 25 juni, 2012
Under: Artiklar
Ämnen: , , , , , ,
Kommentarer: 12

Annonser

Bildgalleri

Glöm inte att…

…ta på dig fracken innan du fräser.

Tyvärr finns det inga omröstningar för tillfället Tidigare omröstningar
Mega Laser-Gubb-Tillbaka-som-ett-återfall

Tillbaka som ett återfall

Göteborg har många kompetenta rappare, men än så länge bara en legend. Gubb har överlevt kåken, konkurser, och enligt vissa, även döden. Vägen har varit lång, vägen har varit smal, men nu är han tillbaks som en käftsmäll och ser ljuset i tunneln.

Som medlem av 3 Ess, Tha Brigade och senare soloprojekt så har Gubb varit en del av Göteborgs rapscen sedan dess första stapplande steg. Han har i dess epicentrum följt musikbranchens olika skeenden, både som artist och som skivbolagsdirektör på etiketten Illizit. Därför var det många som sörjde när han för några år sedan dog. Det gjordes memorialgraffiti och bloggar fylldes med inlägg och kommentarer. Många förvånades över rapparens hastiga bortgång, allra mest Gubb själv:
– Saken är den att jag var inlagd på ett ställe där det inte fanns tillgång till data eller någonting. Det var en ung tjej, en undersköterska som gillade svensk hiphop som kom in och bara, har Gubb dött i natt? Det var massa kända bloggar som hade lagt upp R.I.P Gubb och alla mina videos. Tillslut fick jag övertala en jävla plit därinne att ge mig tio minuter med en dator så jag kunde gå in och blogga på min Myspace, så jag kunde göra slut på det där jävla ryktet.


Hur kändes det?
– Det var helt sjukt alltså. Det var massa rykten om mig, att jag var död i överdos, jag hade till och med blivit skjuten hörde jag. Men det var massa mer grejer, att jag misshandlat kvinnor, det var såna sjuka grejer va. Så jag kände bara, ey jag är den i Göteborg som fortfarande håller på, som var med från dag ett. Jag kan inte lämna scenen på det sättet och bara försvinna, nu tänker jag inte ens lämna scenen, men då tänkte jag, okej, jag gör ett svar på tal på de här grejerna. Det är inga namedrops, men känn er träffade.

Resultet blev låtarna Död man står, som handlar om ryktena, och Jidderkungar som kommenterar allt skitsnack. Bägge alstren återfinns på albumet Psalm 23. Det första släppet på fyra år och en inblick i det liv Gubb levt de senaste åren. Albumet har blivit uppskjutet gång på gång. Efter mycket arbete var det tänkt att Psalm 23 skulle kommit ut i februari 2012. Då drabbades han av en dubbelsidig lunginflammation, vilket ledde till nio dagar på Östra sjukhuset i Göteborg och han säger själv i efterhand att döden aldrig känts så närvarande. Släppet fick än en gång skjutas upp. Åter på benen tog arbetet ny fart och nu ligger skivan klar för release under våren. Tretton låtar som ska visa att Gubbs mörka röst ännu är relevant:
– Det är en ganska mörk platta. En väldigt personlig platta. Men hiphop är ju även en tävlingsform av musik. Antingen är det ett budskap eller så tävlar man med att flexa technique, så det är en blandning. Stilen på beatsen är som de mörkaste låtarna på Get rich or die trying av 50 Cent, lite det stuket. Det är väldigt bra gäster och bra producenter. Parham gästar på en refräng, sen så är det en låt med förortskillarna, Chato och Stuken, med flera. Stuken har ju blivit muslim och lagt ner, men jag har den sista tagningen med honom så det är fett. Nu ska vi bara klippa ihop en riktig banger med mig och Alibi, det är det sista, Obnoxious skulle bara ner och köpa öl, som vanligt.


Du säger att det är en mörk platta. Har det varit mörka tider?
– Det är ingen hemlighet att jag haft problem med droger och haft problem med mående. Och liksom så här va, det är sånt som går i relation med artisten Gubb, mycket prestationsångest, mycket sånt. Mycket tänkande. Jag har både suttit i fängelse, och varit på andra ställen. Jag vet de där bitarna, det är inget kul. Jag har ju min image och den känner alla till, folk som lyssnar på mig snabbt kallar mig gangstarappare och det är ju helt fel. Det är liksom, jag är gatupoet, det är streetstorys. När jag väl väljer att berätta om någonting, kan det vara väldig personligt, det kan vara mycket mörkt. Jag är hellre en artist som femtio procent hatar och femtio procent älskar, för då skapar du i alla fall debatt, är du en sån som alla tycker är helt okej, det är ingenting.

Trots att livet ibland varit stökigt så rullade karriären och bolaget Illizit på under många år. De hade en fet studio vid Redbergsplatsen. Vid sidan av släppen med sina egna artister som förutom Gubb bestod av Rico Won, Obnoxious och Calle P, så köpte även bolaget in en mixtapemaskin som spottade ut många av hiphopsveriges skivor under 00-talet. Men klimatet i skivindustrin skulle komma att förändras under detta decennium:
– Jag gjorde bra pengar, spelar ingen roll hur jag gjorde dem, men jag gjorde bra pengar va, så pengar fanns. Vi gjorde sju videos på fyra år, och fick vi in alla på Z-TV, en på MTV, så det får man ju känna sig stolt över för ett litet sketbolag, ingen hade gjort något liknande i Göteborg. Vi slog till och med ut Mando Diao som bubblare på MTV, Illizit liksom. Men 2008 konka min kompanjon med sitt egna AB, så han var tvungen att dra sig ur och skriva över allt på mig. Så där sitter jag och gör inte samma pengar längre. Så där var det väldigt nära att det lades på is, jag var trött på det, jag var jävligt nära att lägga ner.

Vad har du för drömmar om framtiden?
– Ekonomin är ju inte som den var när vi körde Illizit 2004-08. Men nu känns det lite som man är tillbaks till -04 då jag släppte Mitt liv som hund. Då hade jag inte släppt något sen 2000 och jag hade ingen aning hur det skulle tas emot. Jag hade bokat Henriksberg men visste inte om det skulle dyka upp folk eller inte, men det blev smockfullt och jag sålde 200 skivor. Jag hade kommit ut från fängelset, strulade till det lite igen, fixade plattan och fick det mottagandet. Det var riktigt skönt. Nu är jag där igen. Ekonomin föll. Mina partners drog sig ur, 4 år senare har det varit jobbiga tider, mycket, mycket, mycket jobbiga tider och det kommer höras på plattan, men ljuset börjar komma nu liksom. Det är alltid ett ljus där framme.


Albumet Psalm 23 med gäster som; Parham, Obnoxiuz, Alibi, Chato och Stuken släpptes exklusivt på Whoa och du kan ladda ned det gratis här.

Är du sugen på att röja lite med Gubb på releasefesten för plattan så drar du till Kontiki den 30:e Juni. Vi ses där!

Postad: 25 juni, 2012  |  Av: Kristoffer Cras   |  Under: Artiklar   |  Ämnen:   |  Kommentarer: 12
Kommentarer
lilljohan andersson | 25 juni, 2012, 02:35

så jävla fett resultat Psalm 23 Gubb asså & så fett att någon representerar fortfarande Gbg på denna scen och gjort i många år way back sen Tha Brigade & 3 Ess.

All cred 2 you my man keep up tha good work Peace 413 linne bojaka

Gubb | 25 juni, 2012, 07:18

thanx för suporten lilljohan… hoppas vi ses på KONTIKI lör 30/6 . Pz 413 playaz neva die

Prs | 26 juni, 2012, 06:47

Gubb mannen myten legenden änna. Exakt vad han är ju. Gubbe, man, myt och legend. No hard feelings om gubbe tho? En kjerlighed.

Gubb | 26 juni, 2012, 10:27

no hard feelings man. hoppas albumet diggas…
Mvh: Gubb aka Gubben av GBG

Anders | 27 juni, 2012, 10:30

Riktigt bra platta. Mörk och personlig med fina och feta beats & samplingar. Gubb, Lägg aldrig ner, blir stolt över att vara göteborgare när man hör det här!

Gubb | 28 juni, 2012, 02:20

gott å höra Anders att plattan tolkas på rätt sätt. thanx 4 propsen. äkta ord värmer alltid å nej mannen Gubb kommer ej lägga ned, d kommer mer mannen .illizit tillbaka i huser snart släpps Obnoxiuz nya album å sedan är ett illizit collabo projekt på G. Jobbar på både beats som rap till projektet fr gbg men främst fr andra delar av svea rike… thiz shitz 4 life … pz Gubb

Gubb | 30 juni, 2012, 10:00

VÄDRET NAJS . REDO FÖR RELEASE FESTEN IKV… KOM TILL KONTIKI http://www.kontiki.nu
GBG SOV INTE PÅ DETTA . GIGET BÖRJAR PRICK 22.00
pz / Gubb

 • Pingback: Intervju med Gubb » > BRYTBURKEN.SE

 • linné 413 | 12 juli, 2012, 06:46

  Göteborg e staden som brinner av talanger till legender (GUBB). lyssna på PSALM23 och säg inte att detta är ett om inte det bästa svenska hip hop släpp 2102 eller genom tiderna!!! RAP SOM KÄNNS SÄGER JAG BARA…

  linné 413 | 12 juli, 2012, 07:31

  Råfet intervju med en råfet rappare!
  Äkta Legend – psalm 23 knäcker allt som kommer droppas 2012…!!! Kommer inte va lätt å överträffa denna platta till alla er sk rappare där ute i sverige! ni kan försöka! BIG UPP GUBB FÖR ÄKTA LYSSNING!

  Rap4Life | 12 juli, 2012, 07:40

  SVERIGE SOV INTE PÅ DENNA PLATTA!!! TRU KRIGAR STYLE , KÄNNER MANNEN I FRÅGA Å MANNEN BLÖDER FÖR D HÄR DET VET JAG … FINNS BARA EN LEGEND. LYSSNA Å KÄNN DEN NAKNA SANNINGEN. D FLESTA TROR DET E ETT FUKKIN GAME! VET ATT DA GAMBLA TAR EN VOLTA FÖR SIN RAP…. NUFF SAID . TANKA PLATTAN PÅ WHOA..

  Gubb | 3 augusti, 2012, 05:12

  yo gottfolk . gå in på http:www.soundcloud.com/illizit-muzik-gbg ,för att hämta hem bonus spår mm

  Skriv kommentar
  Fler Artiklar

  GöteborgsOrginal
  Älskade Göteborgsoriginal

  Visst har Göteborg Glenn Hysén, Håkan Hellström och andra kändisar. Men vi har också en hel del mindre kända göteborgsoriginal. En del lokala, en del tragiska. Men alla har de gemensamt att de lämnat ett avtryck hos oss. Vi bad ett gäng... Fortsätt»

  Mega-Laser-Peter-Ahlborg
  Peter Ahlborg, musiker, filmmakare och hemlös

  Att slå sig fram i den kulturella svängen är som alla vet oerhört svårt. Om livet dessutom ständigt bjuder på motgångar så kan det få den starkaste person att tänka om. Men sedan finns det dem som aldrig slutar kämpa. En av dem är Peter... Fortsätt»

  Mega-Laser-Botanikern
  Botanikern

  Hur ser vardagen ut för en gräsodlare? Vandrar han genom sina plantager och har en stab av soldater som skyddar grödorna? Eller är det kanske någon som är exakt som vem som helst? Vi tog ett snack med en hemmaodlare som med sina sexton års... Fortsätt»

  Vad-blir-det-för-rap-2
  Vad blir det för rap?

  Vad som driver planeten framåt är experter, oavsett inriktning. Allt du vill veta och allt du inte visste du ville veta om ny och gammal hiphopmusik, det vet Petter, Sanna och Hugo bakom podcasten Vad blir det för rap? Fortsätt»

  Johan-Wanloo
  Johan Wanloo snackar hårdrock, Robocop och Atlantis

  Han är en av landets flitigaste serietecknare. Tidningar som till exempel Kapten Stofil och Ernie har begåvats med hans serier vid sidan av egna album och illustrationsjobb. 2012 kan Johan Wanloo stoltsera med 25 år som serietecknare, vilket... Fortsätt»

  Spännande...
  Mördaren som kom in från kylan

  Vår reporter Robert Warrebäck möter en man som delar med sig av en historia som tagen ur James Bond. När man finner sig vara en bricka i ett världspolitiskt spel med potentiellt dödlig utgång är det lätt att låta paranoian ta över ... Fortsätt»

  Strippklubb-i-Egypten
  På strippklubb i Egypten

  Vår reporter Don Soja rapporterar från Egypten. I Hurghada träffar han en ”Bad muslim” som berättar om varför vissa kvinnor måste strippa. Över till Egypten. Fortsätt»

  Mänskligt avskrap
  Mänskligt avskrap – Nio porträtt från GBG

  Konstnären EKTA har illustrerat för böcker, tidningar och så vidare. Då har han nästan alltid haft en text att utgå ifrån. Med projektet ”Mänskligt avskrap” ville han vända på ordningen. Han målade nio portätt som författaren och... Fortsätt»

  All content is Copyright © 2011 - Mega Laser™ Magazine, all rights reserved.