Text: Fidde
Bild: Jens Bengtsson
Postad: 21 november, 2011
Under: Artiklar
Ämnen: , ,
Kommentarer: 2

Annonser

Bildgalleri

Glöm inte att…

…ta på dig fracken innan du fräser.

Tyvärr finns det inga omröstningar för tillfället Tidigare omröstningar
Ghana-Busua-Skatepark

Vi byggde Ghanas första skatespot

Efter en surfsemester i Ghana vintern 2010 blir Michael Larsson erbjuden en bit mark i paradisbyn Busua. Drömmen om att öppna sitt eget hostel skulle bli verklighet och "Miche" bestämmer att han skall bygga Ghanas första skatespot på sin tomt.

Efter att ha övertalat den lokala hövdingen med en stor flaska bjudsprit så är saken biff och avtalet som säger att han får arrendera marken i 99 år är påskrivet. Bygget kan börja. Miche kontaktar sina polare i Sverige som inte är sena att haka på. Jens Bengtsson, Petter Ingelhammar, Koffe Hallgren och Malin Lundvall skall med. Bristen på byggnadskunskap var inget hinder, de ringde helt enkelt Magnus Ljungdell (Lill-Mangan kallades han back in the days, då gjorde han även meana nosebones på Karl-Johanskolans miniramp typ -90. reds. anm.) som driver företaget Supercoast och är en riktig räv när det kommer till skejtrelaterade byggnationer. Han hoppade på projektet direkt med orden: Klart att vi skall bygga en pool i västafrika. Sagt och gjort.

Projektet skulle få ta tre och en halv vecka men efter en del komplikationer blev det ett par dagar kortare
– Vi tog lite olika resvägar ned, några över Madrid och några mellanlandar i London. Allihopa skulle egentligen kommit ned till paradiset dagen innan nyår men flighten från London blir framskjuten så det är en grå londonsk nyårshimmel för alla utom Petter och Koffe som väntar i huvudstaden Accra. Det slår fan aldrig fel, så fort man skall bättra på sin karma slår det tillbaks direkt skrockar Jens.

Petter och Koffe drar ut på en najs skatesession som avbryts av ett gäng militärer som inte är lika roade av att se två bleka svenskar skejta på afrikansk mark. Mellan hoten om arrestering nämns ”christmas-gift” ett flertal gånger. Även fast julklapparna i form av dollarsedlar blev utdelade var de inte nöjda. Det var då Petter fick lova att han skulle fixa in den ena militärens bror i den brittiska armén. Hur fan det nu skulle hända. Men Petter lovade dyrt och hederligt att han skulle hålla sitt löfte och de böt till och med telefonnummer så de skulle kunna hålla kontakten. Ofta det hände…

I början av 2011 träffades äntligen alla inblandade och tog en kall under den afrikanska solen och tittade på platsen som skulle bli Ghanas första skatepark.

Hur finansierades hela skiten?
– Poolbygget finansierades utav Miche som bygger sitt Hostel på samma tomt. Alla brädor, skor, kläder och sånt samlade vi ihop av vänner och bekanta. Vi hade med oss ett femtontal brädor och ca. 25 par skor och en hjälm. Allt kom ju såklart bra till pass.

Har ni fått nån återkoppling så här i efterhand, skatar man fortfarande i den eller ligger Miche och dricker paraplydrinkar i den numer?
– Ja fan, Magnus har varit nere igen och semestrat. Barnen skejtar mycket i den och även lite turister har hittat dit. Det tog inte lång tid från att den var klar tills man kunde se talanger bland folk som aldrig sett en skateboard innan.

Någon ball anekdot från resan?
– En kul incident var ju när jag och Magnus precis lagt den sista finputsen på bottenplattan och skall avsluta dagens arbete. Så galet trötta och svettiga. Då hörs ett brak ur buskarna och en stor tupp kommer flygande och lägger fem stora fotavtryck i cementen. Då var det bara att börja om igen… Nöjd man var då.

Ligan gjorde även en najs film där man får följa bygget från början till slut, varsågoda:

Postad: 21 november, 2011  |  Av: Fidde   |  Under: Artiklar   |  Ämnen:   |  Kommentarer: 2
Kommentarer
Michael | 21 november, 2011, 01:27

Kul, här är även sista delen med lite skejt och fest!

http://vimeo.com/27211455

Adam | 22 november, 2011, 09:13

Riktigt jävla bra!

Skriv kommentar
Fler Artiklar

GöteborgsOrginal
Älskade Göteborgsoriginal

Visst har Göteborg Glenn Hysén, Håkan Hellström och andra kändisar. Men vi har också en hel del mindre kända göteborgsoriginal. En del lokala, en del tragiska. Men alla har de gemensamt att de lämnat ett avtryck hos oss. Vi bad ett gäng... Fortsätt»

Mega Laser-Gubb-Tillbaka-som-ett-återfall
Tillbaka som ett återfall

Göteborg har många kompetenta rappare, men än så länge bara en legend. Gubb har överlevt kåken, konkurser, och enligt vissa, även döden. Vägen har varit lång, vägen har varit smal, men nu är han tillbaks som en käftsmäll och ser ljuset... Fortsätt»

Mega-Laser-Peter-Ahlborg
Peter Ahlborg, musiker, filmmakare och hemlös

Att slå sig fram i den kulturella svängen är som alla vet oerhört svårt. Om livet dessutom ständigt bjuder på motgångar så kan det få den starkaste person att tänka om. Men sedan finns det dem som aldrig slutar kämpa. En av dem är Peter... Fortsätt»

Mega-Laser-Botanikern
Botanikern

Hur ser vardagen ut för en gräsodlare? Vandrar han genom sina plantager och har en stab av soldater som skyddar grödorna? Eller är det kanske någon som är exakt som vem som helst? Vi tog ett snack med en hemmaodlare som med sina sexton års... Fortsätt»

Vad-blir-det-för-rap-2
Vad blir det för rap?

Vad som driver planeten framåt är experter, oavsett inriktning. Allt du vill veta och allt du inte visste du ville veta om ny och gammal hiphopmusik, det vet Petter, Sanna och Hugo bakom podcasten Vad blir det för rap? Fortsätt»

Johan-Wanloo
Johan Wanloo snackar hårdrock, Robocop och Atlantis

Han är en av landets flitigaste serietecknare. Tidningar som till exempel Kapten Stofil och Ernie har begåvats med hans serier vid sidan av egna album och illustrationsjobb. 2012 kan Johan Wanloo stoltsera med 25 år som serietecknare, vilket... Fortsätt»

Spännande...
Mördaren som kom in från kylan

Vår reporter Robert Warrebäck möter en man som delar med sig av en historia som tagen ur James Bond. När man finner sig vara en bricka i ett världspolitiskt spel med potentiellt dödlig utgång är det lätt att låta paranoian ta över ... Fortsätt»

Strippklubb-i-Egypten
På strippklubb i Egypten

Vår reporter Don Soja rapporterar från Egypten. I Hurghada träffar han en ”Bad muslim” som berättar om varför vissa kvinnor måste strippa. Över till Egypten. Fortsätt»

Mänskligt avskrap
Mänskligt avskrap – Nio porträtt från GBG

Konstnären EKTA har illustrerat för böcker, tidningar och så vidare. Då har han nästan alltid haft en text att utgå ifrån. Med projektet ”Mänskligt avskrap” ville han vända på ordningen. Han målade nio portätt som författaren och... Fortsätt»

All content is Copyright © 2011 - Mega Laser™ Magazine, all rights reserved.