Text: Kristoffer Cras
Bild: Johan Johansson
Postad: 18 juni, 2012
Under: Artiklar
Ämnen: , , , ,
Kommentarer: inga

Annonser

Bildgalleri

Glöm inte att…

…ta på dig fracken innan du fräser.

Tyvärr finns det inga omröstningar för tillfället Tidigare omröstningar
Mega-Laser-Peter-Ahlborg

Peter Ahlborg, musiker, filmmakare och hemlös

Att slå sig fram i den kulturella svängen är som alla vet oerhört svårt. Om livet dessutom ständigt bjuder på motgångar så kan det få den starkaste person att tänka om. Men sedan finns det dem som aldrig slutar kämpa. En av dem är Peter Ahlborg, musiker, filmmakare och hemlös.

Peter är född och uppvuxen i Norrköping och har haft ett brokigt förflutet. Han gjorde sitt första inbrott när han var tolv år. Vilket följdes upp med en intensiv kriminalitet under tonåren, med inbrott och bilstölder som vardagsmat. Den kriminella karriären fick löpa fritt under flera år innan Peter och hans polare fastnade i en stor razzia och för första gången fick smaka på rättvisan. Det var även hans första kontakt med socialtjänsten, en institution som skulle komma att bli ett stadigt inslag i hans liv.
– Det där var ungdomssynder som jag ångrar. Men jag tog mig i skinnet kort efter, många av mina kompisar gick det värre för, de började med narkotika och jag vet inte hur det är för dem i dagens läge, men några gick det väldigt illa för vet jag.

Så du har aldrig hållit på med droger?
– Jag är periodare och har druckit enorma mängder under årens lopp. För att dölja mina sorger, dränka sorgerna.

Han beskriver en psykisk terror från sina föräldrar som pågick under hela uppväxten. Kulmen nåddes då Peter var tjugo år. När han kom hem en kväll var låset i ytterdörren bytt. Han hade blivit utslängd.
– Det där är bland det värsta jag varit med om, av allt djävulskap är det nog det värsta. Att inte ens föräldrarna vill ha en, det har jag tänkt på hundratals gånger. Man kommer hem och får inte in nyckeln, det kommer jag aldrig glömma… Men då gjorde jag inbrott i min egen lägenhet, säger Peter och skrattar hjärtligt.

Detta skulle dock sedemera föra honom till Göteborg. Han skaffade flickvän, fick en dotter. Livet gick sin gilla gång. Men relationen knakade i fogarna och tillslut var sambolivet ohållbart. De beslutade sig för att separera, och det var då helvetet började.
– Jag hade en betalningsanmärkning och då var det nästintill omöjligt att få en lägenhet. Jag vände mig till socialen och efter ett år av tjat så fick jag en lägehnet. Men när jag väl skulle flytta in, så upptäckte jag att det var mögel i den och eftersom jag har astma så var det omöjligt att leva där. De sa att det inte fanns någon annan lägenhet, så jag tänkte att jag provbor väl ett tag, men astman blev bara värre, det var som att andas genom ett sugrör. Jag kunde inte bo kvar.

Det skulle komma att ta ytterligare ett år innan Peter fick en ny chans. Men på grund av en illegal billackerinsverksamhet i källaren kunde han inte heller bo kvar där med sin astma. Sedan dess har han kuskat runt på vandrarhem, härbergen och tillfälliga boenden under många år. Peter blev hemlös.


Varför finns det hemlösa i Sverige, borde det inte gå att lösa?
– Det ligger i sakens natur att hemlösheten inte ska lösas. Hemlösheten ska underhållas, på grund av att det är trettiotusen männsikor som är anställda av socialtjänsten och liknande organisationer. Och det omfattar elva miljarder kronor. Det är många företag som gör stora vinster på de hemlösa.

Varför hamnade du där?

– I grund och botten är det alltid en själv man måste klandra, den du skyller på ger du ju makten. Men samtidigt, är man arbetslös och söker en lägenhet och inte kan få den så är det viktigt att samhället ställer upp. Jag skulle kunnat få satsa sju år av mitt liv på att få jobba som en vanlig människa istället för att kuska runt bara. Det är så mycket energi som går åt. Att hålla på så år ut och år in bryter ner den starkaste människa. Min högsta önskan är att bli självförsörjande inom musik och film och det kommer jag att bli, jag vet det.

Vad tycker du samhället borde göra?
– Det är helt fel att placera alla på härbergen. Det är helt omöjligt att sluta med droger och alkohol då, för man träffar ju bara såna vänner. Enda lösningen är att få ut människor i vanliga lägenheter. Jag är säker på att nästan alla vill sluta med sitt missbruk och bli en vanlig människa, med vanligt jobb. Människor dör varje dag i onödan i Sverige för att samhället inte bryr sig om de svagaste. Då tänker jag i första hand på alla som tar självmord eftersom det inte finns några resurser för mentalvården, det är tragiskt alltså.

Senaste tiden har Peter bott i en andrahandslägenhet i Angered. Denna lägenhet har dock blivit uppsagd då socialen betalade ut hyrorna för sent under flera månaders tid. Peter hade fått avslag på sin socialansökan och var tvungen att överklaga den, därför kom pengarna in nästan en månad försent i två omgångar och ägaren till kontaktet kunde såklart inte ha Peter kvar som hyresgäst.
– Det är 24 dagar kvar nu, sen vet jag återigen inte var jag ska bo. Jag håller på och söker lägenhet, men har inte hittat något. Varje dag som kommer närmare blir man ännu mer orolig, att gå till soc och fråga är helt uteslutet.

Tycker du inte soc sköter sitt uppdrag?

– Har du otur och får fel socialskreterare men framför allt fel socialchef, då kan de göra ditt liv till ett helvete och det är vad som hänt i mitt fall, och inte bara mitt fall utan det är många som jag träffat under de här sju åren. Man tror knappt det är sant när folk berättar sina historier. Deras grundläggande mål är liksom att man ska bli självförsörjande. Men hur ska du kunna bli självförsörjande när du inte ens har pengar till mat och medicin? Jag har inga problem med att det sätts klara tydliga mål och arbetsplaner. Men många gånger så är det bara för att få bestämma över människor. Socialtjänstlagen är det inget fel på, den är fantastisk om den bara följs. Men samtidigt är många på höga poitioner väldigt känslokalla, de skiter i om människor blir drabbade.

Kan du berätta om filmen du håller på med?
– Nu i september har jag filmat 5 år av mitt liv, ungefär 150 timmar material som ska klippas ihop till en långfilm är det tänkt. Jag köpte en videokamera för att dokumentera min dotter, men problemen började och då insåg jag att det finns en historia i mitt eget liv som jag började skildra mer och mer.


För tre år sedan började Peter kontakta produktionsbolag för att få möjlighet att förverkliga filmen.
– Filmbranchen är den jobbigaste som finns, och startar man som jag på botten utan kontakter och är helt okänd, och hemlös dessutom, så är det enormt svårt. Vi snackar om tusentals samtal som jag har ringt och för några år sedan skickade jag 280 mail på en vecka. Men det är som vanligt nej alltså. Men så är det och man måste lära sig leva med det, för så ser det ut i filmbranchen. Det är nej, men så länge du vet att du har en fantastisk produkt och unikt material så kommer någon förr eller senare upptäcka det.

Och nu har det faktiskt börjat lossna en aning. Han har fått kontakt med en större producent som vill ge ut filmen. Dock är inga kontrakt skrivna, men det hela tycks mer lovande än någonsin tidigare. Arbetsnamnet på filmen är Från botten till toppen.

Du verkar ju trots din situation ändå vara väldigt driven och ringer runt till produktionsbolag och skickar mail, var hittar du stryrkan att kämpa vidare?
– Jag vill bevisa att trots att jag haft enorma motgångar kommer jag lyckas. Desto mer socialen motarbetar mig desto mer håller jag ut, och desto större kommer framgången bli när den väl kommer, allt jag kämpar för nu kommer jag få enorm framgång med i framtiden, därför håller jag ut.

Vad är din högsta önskan med filmen?

– Drömmen är att den ska bli så bra att den visas på de internationella filmfestivalerna, I go for an Oscar, siktar du inte högt så kommer du aldrig komma dit. Vissa kallar mig socialfall men jag har inte kommit på fall än.

Postad: 18 juni, 2012  |  Av: Kristoffer Cras   |  Under: Artiklar   |  Ämnen:   |  Kommentarer: inga
Kommentarer

Comments are closed.

Skriv kommentar
Fler Artiklar

GöteborgsOrginal
Älskade Göteborgsoriginal

Visst har Göteborg Glenn Hysén, Håkan Hellström och andra kändisar. Men vi har också en hel del mindre kända göteborgsoriginal. En del lokala, en del tragiska. Men alla har de gemensamt att de lämnat ett avtryck hos oss. Vi bad ett gäng... Fortsätt»

Mega Laser-Gubb-Tillbaka-som-ett-återfall
Tillbaka som ett återfall

Göteborg har många kompetenta rappare, men än så länge bara en legend. Gubb har överlevt kåken, konkurser, och enligt vissa, även döden. Vägen har varit lång, vägen har varit smal, men nu är han tillbaks som en käftsmäll och ser ljuset... Fortsätt»

Mega-Laser-Botanikern
Botanikern

Hur ser vardagen ut för en gräsodlare? Vandrar han genom sina plantager och har en stab av soldater som skyddar grödorna? Eller är det kanske någon som är exakt som vem som helst? Vi tog ett snack med en hemmaodlare som med sina sexton års... Fortsätt»

Vad-blir-det-för-rap-2
Vad blir det för rap?

Vad som driver planeten framåt är experter, oavsett inriktning. Allt du vill veta och allt du inte visste du ville veta om ny och gammal hiphopmusik, det vet Petter, Sanna och Hugo bakom podcasten Vad blir det för rap? Fortsätt»

Johan-Wanloo
Johan Wanloo snackar hårdrock, Robocop och Atlantis

Han är en av landets flitigaste serietecknare. Tidningar som till exempel Kapten Stofil och Ernie har begåvats med hans serier vid sidan av egna album och illustrationsjobb. 2012 kan Johan Wanloo stoltsera med 25 år som serietecknare, vilket... Fortsätt»

Spännande...
Mördaren som kom in från kylan

Vår reporter Robert Warrebäck möter en man som delar med sig av en historia som tagen ur James Bond. När man finner sig vara en bricka i ett världspolitiskt spel med potentiellt dödlig utgång är det lätt att låta paranoian ta över ... Fortsätt»

Strippklubb-i-Egypten
På strippklubb i Egypten

Vår reporter Don Soja rapporterar från Egypten. I Hurghada träffar han en ”Bad muslim” som berättar om varför vissa kvinnor måste strippa. Över till Egypten. Fortsätt»

Mänskligt avskrap
Mänskligt avskrap – Nio porträtt från GBG

Konstnären EKTA har illustrerat för böcker, tidningar och så vidare. Då har han nästan alltid haft en text att utgå ifrån. Med projektet ”Mänskligt avskrap” ville han vända på ordningen. Han målade nio portätt som författaren och... Fortsätt»

All content is Copyright © 2011 - Mega Laser™ Magazine, all rights reserved.