Text: Fredrik Fermén
Postad: 2 juni, 2011
Under: Artiklar
Ämnen: ,
Kommentarer: 2

Annonser

Bildgalleri

Glöm inte att…

…ta på dig fracken innan du fräser.

Tyvärr finns det inga omröstningar för tillfället Tidigare omröstningar
IMG_8824

”Tobakstillbehör” med jordgubbssmak

Mitt i Göteborg ligger en liten tobaksaffär som heter "Pak-Sverige Butik". Det är ett litet krypin som säljer ”tobakstillbehör”. – Och glass och sånt. Och rökelser också, säger Sid Salahudden vars ansikte skymtas genom ett hål i väggen.

Bakom det där hålet sitter nämligen expediten Sid som varit snäll nog att låta oss göra en litet reportage i hans butik som doftar starkt av rökelser. Väggen runt hålets framsida är tapetserad med tobakstillbehör. Rullpapper, bluntpapper, luktsnus, redline-påsar och Snickers. Man kan bäst likna affären med en sån där affär man älskade att gå in i när man åkte på chartersemester med sina föräldrar när man var liten. Du vet en sån där affär som sålde luftmadrasser, kaststjärnor och Zippotändare.

Men det är någonting med alla ”tobakstillbehör” som får en att undra hur det fungerar att ha en sån affär i Sverige. Men varje gång vi kommer in på ämnen som varför man skall ha en våg som kan väga ett tiondels gram eller vad man röker i ett genomskinligt rullpapper så byter han diskret samtalsämne. Sid kommer från Bombay och han har bott i Sverige rätt länge. Hur länge glömde vi att fråga. Men det verkar som att han har haft det bra.
– En vän till mig här i Sverige, han var professor i medicin och hade en tidning så han brukade bjuda mig på filmpremiärer. Och en dag när vi skulle gå på Liseberg då presenterade han mig för Michael Jackson. Jag skakade hans hand och den var så mjuk och fin, säger Sid.

Sid berättar väldigt gärna historier om kända personer.
– Och min dotter känner han som var Kurt Olssons kompis, vad var det han hette?
Du menar Arne?
– Ja just det. Hon kände hans son. (Det gör vi med. Hej Hannes! Reds. anm.)

Hur som helst så har Sid en väldigt rolig butik. Så vi tänkte att han kunde tipsa oss om en del prylar han har.
– Man kan inte säga vad som är bäst, jag röker inte. Men vi har Cohiba-cigarrer.
Okej, men kan vi inte få välja ut ett par roliga grejer ur din butik, så får du berätta om dem?

– Oj oj oj. Dom har så hårda lagar på tobaksprodukter så man får inte göra reklam. Men om det är ni som tipsar så är det okej.

Se tillhörande bilder till höger –>

Rullpapper med smak
– Om man vill att cigaretten ska smaka godare så kan man rulla i denna. Den smak som är populärast är jordgubbssmak.

Porrkortlekar
– Nu finns ju internet så vi säljer inte så många kortlekar längre. Det är mest norrmän som kommer hit på sommaren som köper dem. Och den här är populär bland norrmännen.

Små vågar
– Ju lägre vågen kan mäta desto bättre är den. Många väger sitt guld och så där med den.

Luktsnus
– Mintsmak är den bästa. Den är lite coolare. Det blir lite lugnt i näsan. Ungefär som den där sprejen när man skadat knät i fotboll.

2,5 Kilo lössnus att blanda själv
– Det här är dagens grej alltså. Det är vissa som köper den, och det blir ju väldigt billiga snusdosor. Det blir bara åtta kronor per dosa!

Samt bilder på övrigt sortiment.

Alla bilder i det här reportaget är tagna av Joel James, En formgivare,  fotograf, dj, livsnjutare etc. Kolla in hans portfolio.

 

Postad: 2 juni, 2011  |  Av: Fredrik Fermén   |  Under: Artiklar   |  Ämnen:   |  Kommentarer: 2
Kommentarer
Adam | 7 oktober, 2011, 12:49

Trevligt ställe. Köper vattenpipetobak där ibland

Andreas | 8 mars, 2012, 06:27

De var inte lite småtillbehör han satt på. Blunts och rizzla i mängder, tapetserar med dem. :)

Skriv kommentar
Fler Artiklar

GöteborgsOrginal
Älskade Göteborgsoriginal

Visst har Göteborg Glenn Hysén, Håkan Hellström och andra kändisar. Men vi har också en hel del mindre kända göteborgsoriginal. En del lokala, en del tragiska. Men alla har de gemensamt att de lämnat ett avtryck hos oss. Vi bad ett gäng... Fortsätt»

Mega Laser-Gubb-Tillbaka-som-ett-återfall
Tillbaka som ett återfall

Göteborg har många kompetenta rappare, men än så länge bara en legend. Gubb har överlevt kåken, konkurser, och enligt vissa, även döden. Vägen har varit lång, vägen har varit smal, men nu är han tillbaks som en käftsmäll och ser ljuset... Fortsätt»

Mega-Laser-Peter-Ahlborg
Peter Ahlborg, musiker, filmmakare och hemlös

Att slå sig fram i den kulturella svängen är som alla vet oerhört svårt. Om livet dessutom ständigt bjuder på motgångar så kan det få den starkaste person att tänka om. Men sedan finns det dem som aldrig slutar kämpa. En av dem är Peter... Fortsätt»

Mega-Laser-Botanikern
Botanikern

Hur ser vardagen ut för en gräsodlare? Vandrar han genom sina plantager och har en stab av soldater som skyddar grödorna? Eller är det kanske någon som är exakt som vem som helst? Vi tog ett snack med en hemmaodlare som med sina sexton års... Fortsätt»

Vad-blir-det-för-rap-2
Vad blir det för rap?

Vad som driver planeten framåt är experter, oavsett inriktning. Allt du vill veta och allt du inte visste du ville veta om ny och gammal hiphopmusik, det vet Petter, Sanna och Hugo bakom podcasten Vad blir det för rap? Fortsätt»

Johan-Wanloo
Johan Wanloo snackar hårdrock, Robocop och Atlantis

Han är en av landets flitigaste serietecknare. Tidningar som till exempel Kapten Stofil och Ernie har begåvats med hans serier vid sidan av egna album och illustrationsjobb. 2012 kan Johan Wanloo stoltsera med 25 år som serietecknare, vilket... Fortsätt»

Spännande...
Mördaren som kom in från kylan

Vår reporter Robert Warrebäck möter en man som delar med sig av en historia som tagen ur James Bond. När man finner sig vara en bricka i ett världspolitiskt spel med potentiellt dödlig utgång är det lätt att låta paranoian ta över ... Fortsätt»

Strippklubb-i-Egypten
På strippklubb i Egypten

Vår reporter Don Soja rapporterar från Egypten. I Hurghada träffar han en ”Bad muslim” som berättar om varför vissa kvinnor måste strippa. Över till Egypten. Fortsätt»

Mänskligt avskrap
Mänskligt avskrap – Nio porträtt från GBG

Konstnären EKTA har illustrerat för böcker, tidningar och så vidare. Då har han nästan alltid haft en text att utgå ifrån. Med projektet ”Mänskligt avskrap” ville han vända på ordningen. Han målade nio portätt som författaren och... Fortsätt»

All content is Copyright © 2011 - Mega Laser™ Magazine, all rights reserved.