…ta på dig fracken innan du fräser.
Tänk att du är sjukt sugen på att ta körkort men du har ett handikapp. Du är blind och det gör det näst intill omöjligt att ta det där kortet. ”Amelie Jansson” föddes utan luktsinne och med ett svagt smaksinne. Hon kan bara känna grundsmakerna salt, sött, surt och beskt. Förra året, när hon var 32 år bestämde hon sig för att utbilda sig till kock. Hon sökte in till en skola och kom in. Men hon berättade inte om sitt handikapp för klasskamraterna eller för lärarna. Hon ville inte bli särbehandlad. Efter utbildningen fick hon ganska direkt en anställning på en av Stockholms finare krogar.
På något sätt kommer jag med nya infallsvinklar i matlagningen. Sedan har det blivit modernare med avskalad mat nu. Något jag är expert på säger Amelie.
När upptäckte du att du inte kunde känna smak eller lukt?
– Det började på dagis när alla barnen satt och pratade. Då visste jag inte att det fanns något som hette lukt. Då sa någon att det luktade som att det skall bli blodpudding till mat idag. Och då tänkte jag att det där med lukt, det ska jag nog lära mig. Så jag försökte liksom dra in dofter i näsan, men det funkade inte så jag trodde att jag var dum.
Vad gör det med dina andra sinnen att du inte kan känna smak?
– Med just matlagning har det gjort att jag blivit mer fokuserad på konsistens och hur maten ser ut. Jag blir lite mer uppmärksam på allt annat.
Hur fan lagar man mat utan att känna smak?
– Jag tränar ju upp ett medvetande hela tiden. Och jag lyssnar och ser vad andra har i maten. Jag blir väldigt teknisk. Vitlök tillexempel har jag ingen aning om hur det smakar. Men då har jag ju fått lära mig normen. Och det är inbyggt i min personlighet, jag vill behaga andra människor och därför är jag väldigt lyhörd.
Jag har inte så stort problem att smaksätta. Jag har lärt mig vilka örter som hör ihop och så där. Men jag känner tillexempel inte om en fisk är gammal. Så jag får se om fisken är halvkass, och då slänger jag den, för jag vill inte fråga.
Har du berättat för någon på ditt jobb om ditt handikapp?
– Nej, absolut inte. Då tror jag inte att de skulle vilja anställa mig. Jag har ett år på mig att bevisa att jag klarar av det innan jag kanske berättar.
Tror du att det gör dig till en bättre kock?
– Jag tror att det gör mig till en speciell kock i alla fall, med speciella egenskaper. Jag har någonting att tillföra.
Har du gjord något fel någon gång, lagt i skitmycket chili i maten eller så?
– Nä, inte på jobbet. Hemma när jag skulle laga middag för fyra personer då hällde jag i ”Liquid Smoke” som är en väldigt stark smak. Så ingen kunde äta den. Jag duttade i ganska rejält nämligen. (skratt)
Vad skulle du jämföra ditt handikapp med, att köra bil utan att kunna se?
– Jag skulle vilja likna det med Beethovens handikapp, han var ju döv. Inte för att skryta, men han lyckades i alla fall göra fin musik, så som jag vill göra med min mat. •
Comments are closed.